Преговорите в Белгия за СЕТА продължават

Френско-говорящите общности в страната се обявиха категорично против договора

26.10.2016 | 19:30 Редактор: Ирина Георгиева
Преговорите в Белгия за СЕТА продължават

Все още има шанс трансатлантическото споразумение между ЕС и Канада да бъде подписано. Това трябваше да стане утре на специална среща, но от понеделник в Брюксел текат денонощни заседания и успешни преговори за постигане на единна позиция.

Френско-говорящите общности в страната се обявиха категорично против договора. Днес лидерите на Европейския съвет и на ЕК изразиха надежда пред депутатите в Страсбург, че сделка все пак може и да има.

"Впечатлен съм от решимостта и ангажираността, която белгийците показват през последните часове. Все още се надявам, че Белгия ще докаже, че е лидер сред страните, успяващи да постигнат консенсус и че ще успеем да финализираме това споразумение скоро. Докато тук разговаряме срещата с Канада утре все още е възможна", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Надявам се, че ще се постигне разбирателство между правителството на Валония с останалите местни правителства в Белгия. Не съм сигурен дали утре ще успеем да подпишем споразумението с Канада. Всъщност подписването не е целта. Важно е да бъде постигната договорка в Белгия, за да може страната да подпише споразумението в подходящия момент", добави председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.