Търговското споразумение СЕТА пред сигурен провал

Белгия окончателно отказа да подпише, ЕК опитва да прикрие разочарованието си

24.10.2016 | 18:35 Редактор: Тодор Петров
Търговското споразумение СЕТА пред сигурен провал

Не на трансатлантическото споразумение с Канада. Отговорът е на региона Брюксел и на френскоезичната част на Белгия. Техните жители приеха днешното изявление на премиера Шарл Мишел с удовлетворение. 

"Валония показва, че има и други пътища освен утъпканите, по които често поема Европейската комисия. Валония казва, че властите трябва да бъдат балансирани. Не трябва цялата власт да е в търговията. За мен това е повод за гордост", каза Мишел Бруйо, жител на Валония.

"Този договор се договаря от години в пълна тайна. И сега, когато правителството повдига определени аспекти, с които смята за невъзможно да се съгласи, е изправено пред ултиматуми и заплахи… Това просто е недемократично", коментира Анн Фурние от Волония.

Брюксел трябваше да обяви решението си до тази вечер. Срок, поставен от Европейската комисия. Въпреки неуспеха днес нейните представители се опитаха да прикрият разочарованието си.

"На този етап се нуждаем от търпение. Комисията е готова да продължи да помага на този процес с всички възможни средства до успешното му завършване", заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас.

От своя страна Берлин изрази надежда, че става дума само за отлагане на процеса. Външният министър на страната изрази предположение, че Комисията може да се опита да изключи определени страни членки от подобни бъдещи преговори. 

"Това е съвместно споразумение и не знам дали ще има подобни споразумение в бъдеще, защото настоящият спор между Европейската комисия и страните членки прави взимането на решения много трудно", коментира министърът на външните работи на Германия  Франк-Валтер Щайнмайер. 

Търговското споразумение с Канада трябваше да бъде подписано в Брюксел този четвъртък. Срещата с канадския премиер Джъстин Трюдо вероятно ще бъде отложена.