Анкара помага на пешмергите край Мосул

Турските военни готови и за въздушна подкрепа

24.10.2016 | 14:01 Редактор: Ирина Георгиева
Анкара помага на пешмергите край Мосул

Турски военни са се включили в офанзивата срещу Мосул - последният бастион на "Ислямска държава" в Ирак. Анкара помага на кюрдските формирования пешмерга, които в момента извършват нови атаки североизточно от окупирания от джихадистите град.

Военните части от съвместната офанзива за възвръщане на контрола върху втория по големина град в Ирак, която започна миналата седмица, се приближават към Мосул от три страни. Кюрдските сили пешмерга настъпват към града от север и изток, докато правителствените сили приближават от юг.

"Опитваме се да сведем цивилните жертви до минимум. Подложени сме на масиран обстрел от страна на джихадистите, които в момента са в безизходица. Разбира се все още настъпваме към Мосул, тъй като се налага да прочистим околностите на града от "Ислямска държава". Когато навлезем в крайните предградия на града очаквам ситуацията да се промени. Не се съмнявам обаче в победата", коментира генерал Отман ал Ганими.

Целта на офанзивата, разгърната на три фронта, е да се отрежат всички пътища за бягство на джихадистите и да се освободят от влиянието им околните райони на Мосул. Сухопътната офанзива е подкрепяна с въздушни удари на водещата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Турция заяви, че нейните военновъздушни сили също имат готовност да се включат в освобождаването на Мосул. Премиерът на страната Бинали Йълдъръм заяви, че въпросът за участието на Анкара в операцията вече е обсъден със заинтересованите страни.