Семейство Обама даде официална вечер в чест на Матео Ренци

Италианският премиер и съпругата му Аниезе бяха посрещнати с пищна церемония в Белия дом

19.10.2016 | 14:01 Редактор: Луиза Божинова
Семейство Обама даде официална вечер в чест на Матео Ренци

Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел дадоха официална вечер в Белия дом в чест на италианския премиер Матео Ренци и съпругата му Аниезе Ландини. Това бе последната официална визита и държавна вечеря по време на управлението на Обама, който е в края на втория си и последен президентски мандат.

"Запазихме най-доброто за накрая", заявиха Барак и Мишел Обама при посрещането на Ренци и съпругата му Аниезе. Двамата получиха топло посрещане с пищна церемония на Южната морава в Белия дом. 

Италианският премиер бе бурно аплодиран от десетките любопитни събрали се край оградата на президентската резиденция във Вашингтон. Семейство Ренци и първото семейство на САЩ се насладиха на великолепно прготвените ястия на известния главен готвач Марио Батали. Гостите бяха нагостени със специално меню, включващо равиоли със сладки картофи, салата от печена тиква и телешки ролца - традиционна италианска рецепта, но с американско месо. За десерт Ренци и съпругата му опитаха плодова пита със зелени ябълки и сладолед – специалитет на главния готвач. 

"Искам да вдигна тост в чест на трайното приятелство между САЩ и Италия. Нека вдигнем чаши в чест на нашите приятели Матео и Аниезе. Нека винаги бъдем дръзки в преследването на мечтата за един по-добър свят за нашите деца. Нека усилията ни се увенчаят с успех. Наздраве", поздрави Барак Обама. 

Матео Ренци стана първият европейски лидер, който открито подкрепи кандидатурата на Хилари Клинтън за президент на САЩ на изборите на 8 ноември. Анализатори коментираха, че именно, за да подчертае топлите отношения между Вашингтон и Рим и важността на Италия като стратегически партньор и съюзник на САЩ, в Белия дом е била организирана една от най-пищните държавни вечери през мандата на Обама.