Австралийската полиция арестува двама тийнейджъри - искали да извършват атентат

Те били "вдъхновени" от "Ислямска държава"

13.10.2016 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: YouTube, кадър

Полицията в Австралия арестува двама тийнейджъри, за които предполага, че са искали да извършват атентат, вдъхновен от "Ислямска държава", информира BBC.

16-годишните момчета са били арестувани от екип за борба с тероризма зад мюсюлманска молитвена зала.

Твърди се, че в тях е имало два ножа с щики, закупени днес и бележки, в които дават обед за вярност към "Ислямска държава".

По време на пресконференция, полицията съобщи, че момчетата са били обвинени в престъпления, свързани с тероризъм.

The Australian Broadcasting Corp съобщи, че едно от момчетата е син на осъден терорист. Полицията отказа да коментира това съобщение.

Момчетата не се появиха в съда и заради това не им беше предложена мярката за освобождаване под гаранция.

"Ние твърдим, че тази атака е вдъхновена от "Ислямска държава". Не разполагаме с информация за конкретна мишена", заяви заместник-комисар Катрин Бърн пред журналисти.

Арестите са част от една непрекъсната операция за борба с тероризма в Австралия, съобщиха местните медии. Те идват само месец след като 22-годишен мъж беше обвинен в извършване на терористичен акт и опит за убийство в югозападната част на Сидни.

Премиерът Малкълм Търнбул каза през септември, че заплахата от терористична атака в страната е "истинска" след призив на "Ислямска държава" към последователите си да се насочат към изтъкнати австралийски места.