Русия поиска обяснение за кандидатурата на Кристалина Георгиева

Даниел Митов заяви, че България не изглежда зле след направената рокада, а напротив - влиза като играч с нова сила

01.10.2016 | 10:00 Редактор: Луиза Божинова
Русия поиска обяснение за кандидатурата на Кристалина Георгиева

Русия и три непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Ангола, Уругвай и Малайзия, повдигнаха въпрос за новия български кандидат за генерален секретар Кристалина Георгиева. Те са поискали от правителството в София да уточни дали Георгиева е "единственият и изключителен претендент на България за поста", както е посочено в писмото с нейната кандидатура.

Ирина Бокова посочи, че няма да се оттегли, въпреки че липсата на подкрепа от правителството намалява значително нейните шансовете.

"Имаме един официално подкрепен от българското правителство кандидат и един, който остава в надпреварата", разясни ситуацията новозеландският посланик в ООН Джерард ван Бохемен,  който държи месечното ротационно председателство на Съвета за сигурност. Той обясни, че няма и процедура, която да задължи Бокова да се откаже, нито България да може да отзове свой кандидат.

Неочаквано вчера посланикът на Украйна изрази неодобрението си към късното включване на Георгиева в битката за поста.

Унгария обяви, че подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева. Позицията била обявена в писмо до премиера Бойко Борисов, изпратена от колегата му Виктор Орбан, съобщиха от Министерския съвет.

В същото време министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че не е получавал писма от Русия, нито от други страни с възражения във връзка с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Българското правителство подкрепя Кристалина Георгиева като единствен кандидат в състезанието на генерален секретар на ООН, заяви Митов. По думите му решението не е било взето лесно, но е било наложително. Според него това решение не може да бъде определено като скандал, след като на всяка държава-член на ООН й е дадена възможността да смени своя кандидат в хода на състезанието, ако прецени.

Митов беше категоричен, че прецедентът в случая е оставането на кандидат, който вече не е подкрепян от правителството си. Митов заяви още, че България не изглежда зле след направената рокада, а напротив - влиза като играч с нова сила.