15 години след кървавите атаки на 11 септември

Какво се случва с децата на загиналите?

11.09.2016 | 15:48 Редактор: Ирина Георгиева
15 години след кървавите атаки на 11 септември

Навършват се 15 години от терористичните атаки срещу кулите близнаци и Пентагона. На 11 септември 2001 г. терористите от групировката "Ал-Кайда" отнемат живота на близо 3000 души.

Възпоменателните церемонии днес започват в 8:40 минути местно време, когато са се случили атаките.

Преди 15 години няколко групи от терористи отвлякоха четири самолета на авиокомпаниите American Airlines и United Airlines. В 8:46 часа две от похитените машини се врязоха в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк.

Третият самолет се разби в Пентагона във Вашингтон, а четвъртият  беше свален край град Шанксвил в щата Пенсилвания след бунт на пътниците на борда.

Атентатите от 11 септември оставят стотици деца сираци. Много от тях дори не са виждали бащите си.

Лора Макинтер губи своя баща Доналд, който е офицер в полицейското управление в Ню Йорк. Тя, сестра й и брат й веднага са приютени от колегите на Доналд и израстват, благодарение на тяхната помощ.

Габриел Дик също не познава баща си. Всяка година на 11 септември, той и майка му Джена изпращат бележки, закачени на балони до Ариел, който по време на атаките е бил на среща в Световния търговски център.

Роналд Милън Джуниър губи баща си, който се намира в Пентагона по време на другата атака на самолет. В момента Роналд е играч по баскетбол в гимназиален отбор и играе с номер 33 - годините, на които е загинал баща му.

Американски медии припомнят как реагираха тогава настоящите кандидат-президенти. След срутването на кулите близнаци преди 15 години Хилари Клинтън е била младши сенатор на щата Ню Йорк, а Доналд Тръмп, както и сега е бил начело на огромна бизнес империя.

Клинтън посети няколко пъти кота нула, непосредствено след атаките. Фотограф на вестник Guardian запечатал момента, в който бившата първа дама поздравява служителите на реда, които са помогнали на пострадалите.

Доналд Тръмп посещава мястото на трагедията два дни след атентатите. Той дава интервю за германски телевизионен канал, в който изразява съболезнованията си към семействата на загиналите. Той добавя, че стотици негови работници участват в разчистването на отломките.