Палестинският президент Махмуд Абас е "бил КГБ агент"

Твърди се, че той е работил за службите през 1980 г.

08.09.2016 | 16:34 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: YouTube, кадър

Документи от съветската епоха предполагат, че президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас е работил за КГБ в началото на 1980 г.

Абас беше посочен като "агент на КГБ" в доклади, изпратени нелегално във Великобритания от дезертьора Василий Митрохин, според анализаторите Изабела Гинор и Гидеон Ремез.

Говорителят на президента описа обвиненията като абсурдна израелска "клевета". Те идват като Русия се опитва да организира среща между Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Палестинският лидер заяви по-рано тази седмица, че е съгласен да се види с Нетаняху в Москва в петък. Двамата си стиснаха ръцете миналата година по време на световната конференция за изменението на климата в Париж, но не са присъствали на значителни обществени преговори от 2010 г. насам.

"Къртица"

Анализаторите Ремез и Гинор казаха за израелския Канал 1, че името на Абас е намерено в документ от архива на Митрохин, съхраняван в архивите на Университета Кеймбридж.

Документът, чиято автентичност е потвърдена, е озаглавен "Развитието на КГБ - година 1983". В него Абас е идентифициран с кодовото име "Кротов" или "къртица".

"Кротов" - Абас, Махмуд, роден през 1935 г., произход - Палестина, член на изпълнителния комитет на движението "Фатах", Организация за освобождение на Палестина, Дамаск, агент на КГБ, се казва в описанието.

Абас е роден през 1935 г. в тогавашния британски мандат на Палестина. След създаването на държавата Израел през 1948 г. семейството му избягало в сирийската столица, където е получил образованието си.

Той основава движението "Фатах" с покойния Ясер Арафат през 1959 г. и се превръща в ключова фигура в Организацията за освобождение на Палестина, след създаването й през 1964 г.

Въпреки че биографичните данни са коректни, кореспондентът на BBC в Ерусалим Томас Феси отбелязва, че в документа не се казва как и кога е бил назначен Абас, независимо дали е бил платен и колко дълго е работил за КГБ.

Съветникът на президента коментира за BBC, че твърденията са направени от Израел. Според него Нетаняху отказва да се срещне с Абас за потенциален нов кръг от преговори за мир, организиран от руския президент Владимир Путин, който също е бил част от КГБ.

Палестински представители също заявиха, че Организацията за освобождение на Палестина открито е работила с Москва в началото на 1980 г. Те обаче добавят, че не е нужно Абас да бъде агент, за да поддържа връзки с тях.