Без гала откриване на филмовия фестивал във Венеция

Организаторите се отказаха от празненствата в знак на солидарност със семействата на загиналите при земетресението в Италия

31.08.2016 | 15:21 Редактор: Луиза Божинова
Без гала откриване на филмовия фестивал във Венеция

Без гала откриване на филмовия фестивал във Венеция, който започва от днес. Организаторите се отказаха от празненствата в знак на солидарност със семействата на загиналите и ранените след опустошителното земетресение в Италия. 

"След терористичните атаки в Европа, сигурността е приоритет. Ще има бетонни блокове и сериозно наблюдение, но това няма да засегне участието на актьорите и журналистите във фестивала", каза Алберто Барбера, художествен директор на фестивала във Венеция. "Плажното парти по откриването няма да се състои като знак на уважение и солидарност за жертвите на земетресението. Неизбежно е. Тук сме за културно събитие, но искаме да изразим по конкретен начин съпричастността си", допълни той. 

Независимо от всичко европейският и американският елит се събират край романтичните канали на Венеция. И тази година селекцията е особено силна и включва премиери на някои от най-големите съвременни режисьори. 

Очите на киномани и критици са вперени в 11-дневната фиеста, защото през годините тя се е утвърдила като стартова площадка за сезона на наградите. 

Последните носители на "Оскар" за най-добър филм "Спотлайт" и "Бърдмен" дебютираха именно във Венеция. Тази година нови творби ще покажат Вим Вендерс, Терънс Малик, Мел Гибсън, Том Форд. 

В състезателната програма влизат лентата на сръбския режисьор Емир Кустурица с Моника Белучи "По млечния път" и новият филм "Рай" на руския режисьор Андрей Кончаловски. 
Мюзикълът "Ла Ла Ленд" с Ема Стоун и Райън Гослинг на автора и режисьора на "Камшичен удар" Деймиън Чазел открива фестивала.