Жертвите на земетресението в Италия са най-малко 247

Много хора са затрупани под руините, 4300 спасители издирват оцелели

25.08.2016 | 14:39 Редактор: Тодор Петров
Жертвите на земетресението в Италия са най-малко 247

247 са вече жертвите на унищожителния трус в Централна Италия от вчера. Междувременно ново земетресение с магнитуд от 4,7 по Рихтер разтърси района. Вторичните трусове са стотици. Много хора все още са затрупани под руини, но това не спира спасителите.

Близо 4300 спасители продължават работата по издирването на оцелели в разрушените от природното бедствие градчета. Десетки от загиналите са деца. Сред тях е и 18-месечното бебе Марисол Пиермарини, съобщава телевизия РАИ. 

Майката на детето Мартина Турсо обаче оцелява. За втори път и след тежкото земетресение от април 2009 година, което опустоши Акуила. Тя беше извадена жива изпод развалините на къща. 

"Има още много хора, затрупани под развалините. Опитваме се да работим максимално бързо, но разрушенията са големи. Отломките са твърде много, но няма да спрем търсенето", казва Луиджи Д'Анджело, един от спасителите. 

През нощта беше извадена жива и 10-годишната Джулия, прекарала 17 часа под руините. Детето оцелява, след като единият от спасителите призовава за тишина, чувайки тихи стонове. Малко преди това спасителите в Акумоли извадиха жив 65-годишен мъж, попаднал в капана на разрушения си дом. Лучано Пери прекарва 9 часа под руините.

"Не съм виждала подобно разрушение, а през последните години имаше доста земетресения. Но подобно нещо виждам за пръв път", споделя Силвана Парла.

Спасителните операции са затруднени, тъй като засегнатият от природното бедствие район е планински и трудно достъпен. Използва се тежка техника, за да се разчистят отломките. Специално обучени кучета обикалят между останките в опит да намерят още живи хора. На мястото на трагедията продължават да пристигат конвои с хуманитарна помощ, а за хората, останали без домове, бяха изградени временни лагери.