Пожар в Калифорния наложи евакуацията на над 82 000 души

Има заподозрян за пожара, който вече е задържан, обявиха властите

17.08.2016 | 14:31 Редактор: Тодор Петров
Пожар в Калифорния наложи евакуацията на над 82 000 души

Повече от 82 хиляди души се евакуират от района на Сан Бернардино заради огромния пожар, който бушува само на 100 километра от Лос Анджелис. Огънят се разпространява мълниеносно, заради сухото и горещо време и вече заплашва близо 35 000 сгради.

Стихията вече изпепели 36 квадратни километра гори и храсти в местност край междущатската магистрала номер 15. Заради бедствието беше затворен и участък от аутобана между Лос Анджелис и Лас Вегас. От полицията съобщиха, че е бил арестуван 40-годишен мъж за умишлено предизвикване на новата огнена стихия.

"Имаме заподозрян за пожара, който вече е задържан. Нямаме съмнение, че огънят е запален умишлено и в момента изясняваме мотивите на подпалвача. Правим всичко по силите си, за да помогнем на пострадалите и да успеем да овладеем стихията. Миналата седмица властите в щата обявиха извънредно положение и изпратиха подразделения на Националната гвардия на помощ на близо хилядата пожарникари, които се борят с овладяването на стихията", коментира шерифът Роб Браун.