В лоши отношения ли са Русия и Германия?

Берлин и Москва трябва да запазят диалога, смята немският външен министър Щайнмайер

15.08.2016 | 15:57
В лоши отношения ли са Русия и Германия?

Когато става дума за постигането на примирие и създаването на хуманитарни коридори, Русия носи особена отговорност в Алепо, заяви немският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в реч в Уралския федерален университет.

Той сподели, че подкрепя възможностите, които предоставя Съвета НАТО-Русия, особено в сложни времена. 

"Берлин и Москва трябва да запазят диалога и да се ориентират към намиране на решение, тъй като кризата в отношенията им, свързана със събитията в Крим и Украйна, не е преодоляна", допълни още министърът.

Според него обаче между руската страна и Запада няма противоречия. Франк-Валтер Щайнмайер каза, че се надява на сближаване между Русия и ЕС в близките години.

По думите на руския външен министър Сергей Лавров Москва няма намерение да изпада в изолация и подчерта, че отношенията със западните държави рано или късно ще се върнат на предишното си ниво.

Той уточни обаче, че връзките между Москва и Берлин се намират в най-сложния етап от обединението на Германия насам. Лавров смята, че причините за това са действията на НАТО.

"За съжаление нашите многобройни предложения за съгласуване на международни правови принципи за гарантиране на единна и еднаква сигурност в Евро-Атлантическия регион в продължение на дълги години бяха отхвърляни от страните от Алианса. Това отхвърляне и игнориране съществува и днес", обясни руският министър.