400-годишната гренландска акула е най-дълголетното гръбначно

Екип учени е открил още, че акулите растат само със сантиметър на година и достигат полова зрялост на 150 години

12.08.2016 | 14:37 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: YouTube, кадър

Гренландските акули са гръбначните с най-голяма продължителност на живот на Земята, твърдят учени, цитирани от BBC. Те са използвали радиовъглеродно датиране, за да определят възрастта на 28 от изследвани животните и изчислили, че една от женските е около 400-годишна.

Методът не може да предостави конкретни данни, заради това учените вярват, че акулата може да е била на 272 години в своята "младост" и на 512 година в своята "старост". Но тя най-вероятно е на средна възраст – около 400 години. Родена е между 1501 и 1744 година, но най-вероятната дата е през XVII век.

Екипът открил още, че акулите растат само със сантиметър на година и достигат полова зрялост на 150 години. Изследването е публикувано в списание Science, пише BBC.

Водещият автор на проучването и морски биолог от Университета Копенхаген Юлиус Нилсен заяви: "Очакванията ни бяха, че се занимаваме с необикновено животно, но мисля, че всеки в това проучване беше много изненадан, когато научи, че акулите са толкова стари".

За най-възрастното животно се смяташе гренландският кит – 211 години. Ако обаче в класацията бъдат включени и безгръбначните - мидата Мин е на 507 години и е най-дълголетното животно на Земята.

Гренландските акули могат да достигнат до 5 метра дължина. Те могат да бъдат намерени, докато се движат бавно, в студените и дълбоки води на Северния Атлантик.

Екипът е изследвал 28 акули, но повечето от тях са загинали след залавянето им.  

Гренландските акули могат достигат до 5 метра дължина. Те могат да бъдат открити, докато плуват бавно сред дълбоките студени води на Северния Атлантик.

Смята се, че заради спокойното си темпо на живот и муден растеж, акулите живеят толкова дълго време.