Балистична ракета на КНДР удари японска икономическа зона

Япония ще действа със САЩ и Южна Корея срещу заплахата

03.08.2016 | 14:44 Редактор: Тодор Петров
Балистична ракета на КНДР удари японска икономическа зона

За първи път балистична ракета на Северна Корея попадна в японска икономическа зона. Няма нанесени щети върху гражданската авиация и корабите на островната държава.

Американски и южнокорейски военни съобщиха, че са регистрирали едновременното изстрелване на две севернокорейски балистични ракети със среден обсег. В свое изявление американското стратегическо командване пояснява, че едната ракета се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море. 

Според оценката на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана изстреляните ракети не представляват заплаха за Северна Америка.

"Това е голяма заплаха за националната ни сигурност. Ракетата влезе в териториалните ни води. Силно протестирам срещу действията на Северна Корея. Япония ще действа със Съединените щати и Южна Корея за противодействие на заплахата", заяви премиерът на Япония Шиндзо Абе. 

Южна Корея и САЩ също реагираха на случилото се. Вашингтон предупреди, че е готов да защити и да опази съюзниците си от външна заплаха.