Египет премахна лятното часове време

EgyptAir очаква загуби от 2 млн. долара, предупреждава пътниците за закъснения на полети

06.07.2016 | 14:52 Редактор: Тодор Петров
Египет премахна лятното часове време

Практиката за местенето на стрелките напред през топлите месеци е широко разпространена по света, но често предизвиква спорове и неудобства. Особено за биологичния часовник. Властите в Кайро решиха да дадат урок на света и премахнаха лятното часово време.

Историята е дълга и сложна. През 20-и век британските колониални владетели налагат местенето на стрелките. След края на Втората Световна война президентът Хосни Мубарак прекратява тази практика. След свалянето му през 2014 г. властите я подновяват в опит да пестят енергия заради режим на тока. Местното население обаче недоволства и за да потуши напрежението, управлението решава по време на Рамазана стрелките да не се местят. 

От 8 юли това няма да важи само за мюсюлманския празник. Властите в Кайро решиха, че шегата на Бенджамин Франклин да си лягат и да стават по-рано, вече не им се нрави. Най-притеснена от промяната е Националната авиокомпания на Египет. Тя вече предупреди пътниците си да идват по-рано на летището и да се настроят за закъснения в полетите. 

Председателят на компанията очаква загуби от 2 милиона долара. Преди време Русия също забрани лятното часово време и създаде нови пояси, а Северна Корея отиде още по-далеч. Тя създаде собствена часова зона. Или както Шекспир беше казал – "Времето върви различно за различните хора".