Троен самоубийствен атентат на летище в Истанбул

Пострадалите са близо 150, а други 36 загинаха

29.06.2016 | 07:22
Троен самоубийствен атентат на летище в Истанбул

Експлозии и престрелка разтърсиха международното летище „Ататюрк“ в турската метрополия Истанбул късно снощи, в резултат на които загинаха най-малко 36 души, а близо 150 други бяха ранени, пише "Фокус". Данните сочат, че трима самоубийствени атентатори са задействали взривни устройства, след като полицията е открила огън срещу тях.

Местните медии излъчиха репортажи,  на които паркинга на летището в Истанбул, е била произведена стрелба. Кадрите показват бягащи хора от вътрешността на сградата.  Информация гласи, че срещу група хора, са хвърлени две гранати, причинили експлозиите.

Правосъдният министър Бекир Боздаг уточни, че органите на реда са стреляли по заподозрян на входа на международния терминал на летището в Истанбул, в опит да го неутрализират, след като е открил стрелба от автомат „Калашников“. Минути след това стана ясно, че трима самоубийствени атентатори са задействали взривни устройства преди да преминат рентгеновите проверки на летището. Тройната атака е била извършена на паркинга, на входа и на изхода на международния терминал на летище „Ататюрк“. 

Първоначалната информация бе потвърдила смъртта на най-малко 10 души и влошеното състояние на други20 . Броят на жертвите обаче бързо нарасна, като по последни данни загиналите са 36 души, а ранените – 147 души. По-голямата част от загиналите са граждани на Турция. Сред жертвите има и няколко чужденци, но няма сведения за тяхната националност, нито какъв е точният им брой.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм разкри, че първите знаци показват, че радикалната групировка „Ислямска държава“ стои зад терористичната атака на летище „Ататюрк“ в Истанбул. „Доказателствата сочат към ДАЕШ“, поясни премиерът, използвайки арабското наименование на организацията. 

Междувременно турските сили за сигурност евакуираха хората, които се намираха на територията на истанбулското летище. След смъртоносната атака всички полети на летище „Ататюрк“, което е най-голямото в Турция и сред най-натоварените в света, бяха преустановени за няколко часа, а самолетите бяха пренасочвани към други дестинации. Към момента работата на летището е възобновена и са разрешени както излитанията, така и кацанията на територията на летището, поясни пристигналият на мястото на инцидента турски министър-председател Бинали Йълдъръм. 

Поредната терористична атака, която удари Турция, получи силен отзвук сред международната общност. Лидери на държави от цял свят изразиха подкрепа за турския народ, изказвайки съболезнования за жертвите на тройния самоубийствен атентат и уверявайки в намеренията си да окажат подкрепа на Анкара в трудния момент.Експлозии и престрелка разтърсиха международното летище „Ататюрк“ в турската метрополия Истанбул късно във вторник вечерта, в резултат на които загинаха най-малко 36 души, а близо 150 други бяха ранени. Съгласно предварителните данни трима самоубийствени атентатори са задействали взривни устройства, след като полицията е открила огън срещу тях.

Местните медии излъчиха репортажи, съгласно които на паркинга на летището в Истанбул е била произведена стрелба. Същевременно кадри показаха бягащи хора от вътрешността на сградата. Появи се информация, че срещу група хора са хвърлени две гранати, причинили експлозиите.

Малко по-късно дойде и шокът. Правосъдният министър Бекир Боздаг потвърди, че силите за сигурност са стреляли по заподозрян на входа на международния терминал на летището в Истанбул в опит да го неутрализират, след като е открил стрелба от автомат „Калашников“. Минути след това стана ясно, че трима самоубийствени атентатори са задействали взривни устройства преди да преминат рентгеновите проверки на летището. Тройната атака е била извършена на паркинга, на входа и на изхода на международния терминал на летище „Ататюрк“. 

Първоначално беше потвърдена смъртта на най-малко 10 души и се съобщаваше за около 20 ранени. Броят на жертвите обаче бързо нарасна, като по последни данни загиналите са 36 души, а ранените – 147 души, някои от които са в критично състояние. По-голямата част от загиналите при тройния самоубийствен атентат на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул са граждани на Турция. Сред жертвите има и няколко чужденци, но към момента тяхната националност не е изяснена, нито какъв е точният им брой.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм разкри, че първите знаци показват, че радикалната групировка „Ислямска държава“ стои зад терористичната атака на летище „Ататюрк“ в Истанбул. „Доказателствата сочат към ДАЕШ“, поясни премиерът, използвайки арабското наименование на организацията. 

Междувременно турските сили за сигурност евакуираха хората, които се намираха на територията на турското летище. След  атаката всички полети на летище „Ататюрк“, което е най-голямото в Турция и сред най-натоварените в света, бяха преустановени за няколко часа, а самолетите бяха пренасочвани към други дестинации. Към момента работата на летището е възобновена и са разрешени както излитанията, така и кацанията на територията на летището, поясни пристигналият на мястото на инцидента турски министър-председател Бинали Йълдъръм. 

Поредната терористична атака, която удари Турция, получи силен отзвук сред международната общност. Лидери на държави от цял свят изразиха подкрепа за турския народ, изказвайки съболезнования за жертвите на тройния самоубийствен атентат и уверявайки в намеренията си да окажат подкрепа на Анкара в трудния момент.