Германски експерти алармираха за опасността от война, ако конфликтът между Русия и НАТО продължи

Властта в германия разделена на две в мненията си

23.06.2016 | 17:00 Редактор: Мария Аладжова
Германски експерти алармираха за опасността от война, ако конфликтът между Русия и НАТО продължи

Германски експерти предупреждават днес, че разгарящият се конфликт между Русия и НАТО може да доведе до война. Преди дни подобно опасение изрази и самият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, пише "24 часа".

След изказването си, че не бива да се подхожда така остро към Русия и да се загърбва диалога, Щайнмайер пожъна остра критика от други членове на НАТО. Самата Ангела Меркел обяви, че Германия поддържа сигурността на източния фланг на НАТО.

Щайнмайер обаче получи подкрепа от съветника на германското правителство за Русия Гернот Ерлер, както и от организатора на конференцията по сигурността в Мюнхен Волфганг Ишингер.

Дрънкането на оръжия и разполагането на войски паралелно по границите на НАТО и Русия и от двете страни се прави на принципа на махалото и може да се стигне и до гореща конфронтация, заяви Ерлер.

Същото предупреди и Ишингер. НАТО не трябва да се поддава на провокации и не бива да язди върху спора с Русия, а да го уталожава, каза той. Ишингер разкритикува сегашната политика на НАТО към Русия, която залагала само на заплаха с оръжие, а пренебрегвала диалога. Трябва да се говори и да има контрол върху въоръжаването, не обратното, предупреди Ишингер.

Същевременно към спора между двете страни се прибави и нова тема. Статия на Франк-Валтер Щайнмчайер за годишнината от обявяването на Втората световна война, която бе написана за руските медии е излязла цензурирана. Частта от Украйна в нея е била отрязана без знанието на автора ѝ.