Нова оставка в бразилския кабинет

Трети министър се оттегля заради корупция

17.06.2016 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Нова оставка в бразилския кабинет

Трети министър от правителството на временния бразилски президент Мишел Темер хвърли оставка. От поста се оттегля министъра на туризма Енрике Едуарду Алвеш. Той беше обвинен във вземането на подкупи в размер на 450 хиляди долара.

Името на Алвеш бе оповестено във връзка с огромния корупционен скандал "Петробрас", в който се оказаха замесени стотици видни фигури от управляващите. Той разклати и управлението на президента Дилма Русеф, която в момента е отстранена.

В писмото си до Темер, оповестяващо, че подава оставка, вече бившият министър Алвеш пише само, че не би искал да навреди на работата на кабинета със скандалите около името му.  Заради корупционни схеми по-рано този месец от постовете си бяха принудени да се оттеглят и министъра на прозрачността  и министъра на планирането.

"Колкото и да са абсурдни обвиненията в корупция към правителството, те няма да ме отклонят от планираните реформи, които целят да изведат страната от икономическата криза. Нищо, казвам ви, абсолютно нищо няма да ме отклони от тази цел. Нищо няма да ни попречи да работим за благото на Бразилия и на бразилския народ", заяви президентът на Бразилия Мишел Темер.

Вчера Мишел Темер отхвърли обвиненията, че е финансирал предизборна кампания на партията си чрез корупционна схема в държавния петролен концерн Петробрас. Тези обвинения биха включили и него в най-големия корупционен скандал в страната. В споразумение с прокуратурата по съдебен процес, чийто текст беше публикуван от Върховния съд, Серхио Мачадо, бивш ръководител на подразделение на петролния концерн, казва, че Темер го е помолил да насочи 400 хил. долара от компанията към партийния кандидат в изборите за кмет на Сао Пауло през 2012 г.