Барак Обама определи стрелбата в Орландо като терористичен акт

В САЩ се проведе спешна среща със службите за сигурност

13.06.2016 | 14:05 Редактор: Луиза Божинова
Барак Обама определи стрелбата в Орландо като терористичен акт

Всички ресурси на американските служби за сигурност са ангажирани с разследването на стрелбата в град Орландо. Това стана ясно след спешна среща през нощта в Белия дом на Барак Обама с ръководителите на специнституциите. 

Въпреки че Омар Матийн - човекът, който застреля 53 души, обяви принадлежност към "Ислямска държава", американските власти нямат преки доказателства, че нападението е свързано с групировката.

След срещата стана ясно, че в разследването на стрелбата, която бе определена като най- смъртоносното масово убийство при нападение с огнестрелно оръжие в историята на станата, ще бъдат ангажирани всички ресурси на службите за сигурност. В изявление Обама определи кървавата баня в нощния гей-клуб в Орландо като терористичен акт и проява на омраза. 

"Скърбим заедно с близките на жертвите на това брутално убийство. Молим се заедно със семействата на загиналите невинни и се надяваме да намерим отговор за това жестоко престъпление. Изцяло подкрепяме жителите на Орландо и ще направим всичко по силите си, за да помогнем да се справят с мъката си", заяви американският президент Барак Обама. 

"Въпреки че в момента тече разследване, това определено е терористичен акт и проява на омраза, но американския народ трябва да остане единен и да се противопостави на подобни изблици на насилие", допълни той. 

"Разпоредил съм на ФБР да използва всички налични ресурси, за да проведе пълноценно разследването на стрелбата. Заявявам с цялата си отговорност, че няма да спестим усилия и ресурси, за да стигнем до всички факти по случая", каза още Обама. 

При нападението в нощния гей клуб "Пулс" в град Орландо, щата Флорида, извършено от 29-годишния американец от афганистански произход Омар Садики Матиин, загинаха 50 души, а 53-ма други бяха ранени. "Ислямска държава" е поела отговорност за стрелбата, според сирийска агенция, свързана с групировката. Самият нападател, който бе застрелян от полицията, заявил по време на разговор с диспечерите от спешния телефон 911, принадлежността си към джихадистката организация. Властите в САЩ обаче все още не са намерили пряка връзка между джихадистите и Матийн.