Пробив в Белгия: Спипаха помагач на братята, взривили Брюксел

Става дума за 31-годишен белгийски гражданин, който е бил ангажиран с осигуряване на сигурни квартири на терористите

10.06.2016 | 21:33 Редактор: Ирина Георгиева
Пробив в Белгия: Спипаха помагач на братята, взривили Брюксел

Белгийската полиция е задържала в четвъртък мъж, заподозрян за съучастие в атентатите в Брюксел на 22 март, в които загинаха 32 души и над 300 бяха ранени.

Става дума за 31-годишен белгийски гражданин, който е бил ангажиран с осигуряване на сигурни квартири на терористите.

Мъжът е описан като Али E.Х.A. Той е бил задържан в брюкселския квартал "Скарбек" в четвъртък. Повдигнати са му обвинения за участие в дейността на терористична група, терористични убийства и опит за терористично убийство, като извършител, съучастник или подбудител.

Разследващите не дават информация как точно Али е свързан с атентатите. Според пресата обаче той е участвал в наемането на апартамент в квартал "Етербек", където Халид Ел Бакрауи и Осама Kрайем са се подготвяли за удара си. Халид Ел Бакрауи се взриви във влак на метрото на спирка "Малбек", а Крайем, с когото двамата са засечени на друга метрогара малко преди взривовете, е арестуван.
Белгийските медии твърдят, че новият заподозрян е бил в контакт с двамата терористи и често ги е навестявал в квартирата им. 

Али Е.Х.А. е седмият арестуван по следствието за брюкселските атентати. Властите успяха да заловят двамата оцелели атентатори - Мохамед Абрини – третият мъж от летището и Осама Крайем – вторият камикадзе от метрото.

Тази седмица белгийски съд разреши Абрини да бъде екстрадиран във Франция по делото за атентатите в Париж, в които загинаха 130 души. Абрини направи самопризнание, че е третият атентатор от летището в Брюксел. Той не е успял да се самовзриви, тъй като е бил изхвърлен вълната от двете експлозии на камикадзетата Брахим Ел Бакрауи и Наджим Лашрауи преди това.

Абрини е искан и от френските власти. Той беше засечен от камери на бензиностанция край френската столица в навечерието на атентатите да пътува в една кола с единствения оцелял терорист от Париж Салах Абдеслам. Смята се, че Абрини е осигурявал логистиката на групата на Абдеслам, която е трябвало да окървави публиката на "Стад дьо Франс". Абдеслам беше екстрадиран във Франция в началото на май и свидетелства пред властите.

За атентатите в Брюксел са арестувани и Билал Ел Макхуки, помагал на двамата Абрини и Крайем да се укрият, Ерве Б.М., както и братята Ибрахим и Самаил Ф., които са наели апартамента на терористите от метрото.

Четете още новини в Dnes.bg