Стачките няма да попречат на Евро 2016, увери Оланд

Държавата ще вземе всички мерки, обеща президентът на Франция

10.06.2016 | 16:47 Редактор: Луиза Божинова
Стачките няма да попречат на Евро 2016, увери Оланд

Евро 2016 се открива тази вечер на националния стадион "Стад дьо Франс“, в северното предградия на Париж Сен-Дени.

Профсъюзите обаче отказаха да се съобразят с призива на властите и да прекратят стачките срещу трудовата и пенсионния реформи и Франция отново е блокирана от поредица от стачки.

"Държавата ще вземе всички мерки в отговор на стачките, които разтърсват Франция преди европейското футболно първенство", увери президентът Франсоа Оланд. Той отправи призив към всички да проявят отговорност към едно от най-важните спортни събития за страната.

Недоволството на работниците от националната железопътна компания също продължава. Стачка има и сред сметоизвозващите фирми, а в поне 15 квартала в Париж кофите за боклук са обърнати и отпадъци се пилеят по улиците. Служителите настояват за по-добри условия за труд.

"Правителството обеща много неща, но не ги спази. Така че е нормално хората да са недоволни и да стачкуват. Това е нещо съвсем нормално и няма нищо общо с провеждането на първенството", казва синдикалистът Жан-Пиер Лалбат.

Авиокомпанията Air France пък започва ефективни протести през уикенда, след като преговорите между ръководството и трите съюза на пилотите се провалиха.