Арестуваха екстремист в Украйна, предотвратени са 15 терористични акта

Задържаният е френски гражданин, планирал атаки по време на Евро 2016

06.06.2016 | 21:20 Редактор: Тодор Петров
Арестуваха екстремист в Украйна, предотвратени са 15 терористични акта

Едновременно взривяване на мостове, магистрали, данъчни служби, джамии, синагоги и офиси, свързани с европейското първенство по футбол, е готвела екстремистка групировка, съобщи Службата за сигурност на Украйна.

Френски гражданин, член на групата, е арестуван там на 21 май на границата с Полша. Той е млад бял мъж с къса руса коса, но името му не се съобщава. В колата му са намерени 125 кг. тротил, 2 гранатомета, 5 калашника с над 1000 патрона, много боеприпаси, детонатори.

Според Службата за сигурност с ареста на екстремиста са предотвратени 15 терористични акта във Франция преди и по време на европейското по футбол. Той признал, че планирал атаките, защото бил недоволен от политиката на френското правителство и действал в знак на протест.

Според Киев задържаният е влизал в страната и през декември 2015 г. и опитал да се свърже с украински военни, за да купува оръжие. Търсил украинци да го пренесат нелегално през границата срещу 3000 евро, но не намерил такива и решил да контрабандира арсеналите сам.

На задържания са предявени обвинения в контрабанда, терористична дейност и незаконна търговия с оръжие.