Бундестагът гласува резолюция за арменския геноцид

Турция определи вота като "тест за приятелство"

02.06.2016 | 14:00 Редактор: Ирина Георгиева
Бундестагът гласува резолюция за арменския геноцид

Германският парламент се очаква да приеме днес резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя. След като вчера определи документа като смехотворен, днес Турция обяви, че вота е "тест за приятелството" между Анкара и Берлин.

За първи път в Бундестага цари такова единодушие, коментират германски медии. Християндемократите и баварските им партньори от Християнсоциалния съюз, Зелените и Социалдемократите искат да излязат с обща резолюция за престъпленията над арменците, извършени от Османската империя през 1915 г., и да ги окачествят като геноцид.

На фона на острите реакции от Анкара и протести в Берлин, любопитен факт е, че вносител на проекторезолюцията е съпредседателят на групата на Зелените Джем Йоздемир, който е от турски произход.

Лидерът на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу определи планираната резолюция като "политическо шоу с негативни последици за вече трудните турско-германски отношения". 

"Не мога да кажа каква точно ще бъде реакцията на Турция по отношение на евентуалното приемане на резолюцията. Повдигнах въпроса по време на срещата с турския ми колега в Анкара. Попитах го какво може да очакваме и отговорът беше, че ще има "предвидима реакция", коментира и външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Арменският геноцид е признат от 29 държави по света,както и в 42 американски щата и в отделни провинции и щати на Австралия, Бразилия, Канада и Испания. Турция и Азербайджан са единствените две държави, които не признават този термин. Според Анкара броят на загиналите е силно завишен, а убитите са жертва на гражданска война и размирици.