Еврогрупата решава бъдещето на Гърция

Финансистите трябва да одобрят отпускането на нов заем за Атина днес

24.05.2016 | 15:15 Редактор: Ирина Георгиева
Еврогрупата решава бъдещето на Гърция

Европейските кредитори трябва да предоставят на Гърция облекчаване на дълга "без каквито и да е условия". Това пише в последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който бе публикуван непосредствено преди срещата на Еврогрупата. Финансистите трябва да одобрят отпускането на нов заем за Атина днес.

Според препоръките на МВФ на Гърция трябва да се предостави възможността за отсрочка на изплащанията към европейските кредитори. 

На фона на общонационалните стачки правителството прие важни реформи. Данъчната ставка се увеличи с 1% до 24, а акцизите върху горивата, алкохола и тютюна бяха повишени. Планират се и по-строги мерки, които ще влязат в сила само ако Атина не успее да изпълни фискалните си цели.

Приемането на реформите преди срещата на Еврогрупата днес бе необходимо условие за довършване на оценката на международните кредитори. По този начин ще бъде отблокиран следващият транш от спасителния заем. Той е необходим на Гърция за погасяване на заеми и лихви по кредити с падеж през юли.

Преговорите между Атина и нейните кредитори са в застой вече няколко месеца.

Финансовите министри на Еврозоната, заявиха че са склонни да опростят част от дълга на Атина, ако тя изпълни всички реформи, заложени в условията за третия спасителен заем.

Репортаж на Борис Бъчваров: