Турция разположи още бойно снаряжение на границата със Сирия

Установките са способни да произведат 40 изстрела за 80 секунди

27.04.2016 | 14:00 Редактор: Вероника Цветанова
Турция разположи още бойно снаряжение на границата със Сирия

Турската армия е разположила допълнителни сили край най-близкия до границата със Сирия град Килис. 

През последните дни няколко пъти бяха изстреляни ракети от сирийска територия, които паднаха в града и причиниха смъртта на над 10 души, а десетки бяха ранени. Сирийската територия се контролира от джихадистите от ИДИЛ, съобщи "БНР". 

Турската армия е прехвърлила военна техника, включваща ракетни установки, от западните райони на страната към южната провинция Газиантеп, в границите на която е разположен град Килис, с цел да защита на района и населението. Ракетните установки са способни да произведат 40 изстрела за 80 секунди. 

В същото време Германия, която през миналата година се включи в операциите срещу Ислямска държава, ще строи своя военна авиобаза в Турция близо до границата със Сирия. Тя ще е разположена на територията на военновъздушната база Инджирлик, която се използва от ВВС на Турция и на САЩ за удари срещу джихадистите. А наскоро и саудитски изтребители пристигнаха на базата Инджирлик.

Според германски медии, Берлин ще изразходва през следващите 6 месеца 10 млн. евро за строителство на писта за германските самолети, а също и близо 50 млн. евро за команден пункт и казарми за над 400 войници на Бундесвера, като обектите се предвижда да бъдат завършени до 2017 година. 

Германската авиобаза ще бъде предназначена за поддръжка на германските бойни самолети Торнадо, които се използват в операциите срещу джихадистите от ИДИЛ в Сирия.