Топ терористите Абдеслам и Абрини в нови килии

Местят ги в различни затвори, за да не се договарят

18.04.2016 | 21:59 Редактор: Вероника Цветанова
Топ терористите Абдеслам и Абрини в нови килии

Белгийските власти са преместили в нови затвори двама от топ терористите от Париж и Брюксел Салах Абдеслам и Мохамед Абрини, пише Dnes.bg.

Абдеслам, който е бил координатор на екип, взривил се край парижкия стадион "Стад де Франс“ е откаран днес от строго охраняваната секция за особено опасни престъпници на затворa в Брюж, в Беверен край Антверпен.

Абрини, който откарва Абдеслам за атентатите в Париж през ноември, а в последствие бе разпознат като „мъжът с шапката“, придружил двете камикадзета от летището в Брюксел на 22 април и оставил невзривена собствената си бомба, отива в Брюж. Абдеслам и Абрини са наели и квартирите, в които част от парижките атентатори са прекарали нощта преди атаките, при които бяха убити 130 души, а 350 бяха ранени.

Според синдиката на надзирателите затворът в брюкселския квартал "Форе“, в който досега пребиваваше Абрини не е достатъчно сигурен и не е пригоден да охранява заподозрени в тероризъм. Тази тъмница се използва предимно за следствен арест, тъй като е най-близо до съда, където магистратите гледат мерките за неотклонение на задържаните. Освен това в него няма място да бъдат държани изолирани един от друг дванадесетте, арестувани за тероризъм в момента.

Прехвърлянето на Абдеслам от най-строго охраняваният затвор в Белгия, в този в Брюж, пък се налага, защото властите не искат двамата мъже да са на едно място и да могат да си разменят информация за разследването на атентатите.

Абдеслам бе изискан от френското правосъдие, което иска да го изправи пред съда за парижките атентати, но белгийците ги държат, за да го разпитват за клетката на "Ислямска държава" в Белгия, както и за евентуалната му съпричастност към брюкселските атентати.

"Изборът на затворите, където са поставени на задържаните се прави от съображения за сигурност. Малко хора имат достъп до пълните им досиета.Абдеслам и Абрини ще бъдат държани в самостоятелни килии и изолирани от другите затворници ", поясни говорителката на затворите.

Междувременно белгийското правителство създаде фонд за жертвите от атентатите. Роднините на 32-те жертви ще могат да получат от него до 15 хил. евро спешна помощ за покриване на непосредствени разходи по медицинско лечение, за погребенията и други сметки.