Дилма Русеф - на крачка от импийчмънт

Долната камара на бразилския парламент подкрепи отстраняването на президента

18.04.2016 | 13:44 Редактор: Ирина Георгиева
Дилма Русеф - на крачка от импийчмънт

Дилма Русеф на крачка от импийчмънт. След продължило над шест часа гласуване Долната камара на бразилския парламент подкрепи искането за отстраняване на президента. 

Размяна на остри реплики, обиди и напрегната атмосфера.Така премина гласуването в Долната камара на бразилския парламент. Над 340 депутати, включително и вицепрезидентът на страната, гласуваха "за" искането за импийчмънт на Дилма Русеф.

Против гласуваха едва 127 народни представители, а 6-ма се въздържаха. Така бяха събрани необходимите две трети от гласовете на депутатите, необходими за изпращане на процедурата в Сената. Ако и там то получи зелена светлина Русеф ще бъде отстранена от поста си за срок от 180 дни, докато тече процесът срещу нея.

Депутатите от дясната опозиция ликуваха, пеейки химна на феновете на националния отбор на Световното първенство по футбол от 2014 г. А от управляващата Работническа партия на Бразилия приеха резултатите с оптимизъм.

"Превратът спечели в Долната камара, но борбата не е приключила. Вярваме, че Сенатът ще елиминира опитите на хората да участват в тази манипулация", заяви Хосе Гуимароеш, Работническа партия на Бразилия.

Докато народните представители решаваха бъдещето на Дилма Русеф гласуването, около 25 хил. протестиращи на два протеста "за" и "против" се бяха събрали от двете страни на сградата на Конгреса.

Дилма Русеф понесе тежки удари през последните седмици, след като загуби подкрепата на коалиционни партньори, след което обяви за "предател" и самия вицепрезидент.

Формалното основание за искания импийчмънт е решението на федералния съд, че Русеф е манипулирала бюджетите за миналата и по-миналата година, за да постигне фискалните цели, поставени от Конгреса. Ако Сенатът одобри искането за импийчмънт - това ще сложи край на 13-годишното управление на лявата Работническа партия в силно разделената южноамериканска държава.