Разказ от свободна Палмира

29.03.2016 | 20:32 Редактор: Лъчезар Вълев
Разказ от свободна Палмира

Какво е усещането да бъдеш днес сред руините на освободения град Палмира разказва международният редактор Лъчезар Вълев, който разговаря ексклузивно с журналиста Махер ал Мунес, който работи за Франс прес.

Невестата на пустинята. Така наричат античния град Палмира, разположен в сърцето на Сирия. Един от най-важните исторически обекти в Близкия изток с впечатляваща архитектура и хилядолетна история. „Прелестен, фантастичен и невероятен“, възкликва за него преди 70 години Агата Кристи, докато живее в Сирия.

Надживял лета на разцвет и гибел - 2 хил. години по-късно Палмира  пада в плен. На 21 март 2015 г. терористичната групировка Ислямска държава. Джихадистите възмущават света с видеозаписи, на които варварски разрушават паметници на културата на античния свят с общочовешка културно-историческа стойност.

Година по-късно – на 27 март идва свободата, след като сирийската правителствена армия с подкрепата на руски сили по въздух си връща пълния контрол над града.

Напълно унищожен е Храмът на Бел - най-голямата сграда, съхранила се от античността в арехологическия комплекс. Почти изцяло разрушена е триумфалната арка. Какво е усещането да бъдеш днес сред руините на свободна Палмира?

Махер ал Мунес, журналист AFP

Всъщност бях много щастлив, когато отидох в Палмира. Въпреки руините и разрушенията се радвах, че мога да видя града отново, защото не вярвах, че той ще оцелее. Но също така беше тъжно да видя Храмът на Бел напълно разрушен. Но в крайна сметка се радвам, че Палмира вече е свободен от бойците на ИД. Смятам, че ще бъде възстановен античния град и може би ще бъде такъв, какъвто е бил в миналото.

Преди да бъде завладяна от джидистите в Палмира живеят около 30 хил. души.

Махер ал Мунес, журналист AFP

Сега обаче няма никой, никой не е останал. Когато дойдохме нямаше хора – само празни къщи.

Напълно унищожен е Храмът на Бел - най-голямата сграда, съхранила се от античността в арехологическия комплекс. Почти изцяло разрушена е триумфалната арка.След извоюваната си свобода въпросът днес е дали могат да бъдат възсатновени раните на Палмира?

Махер ал Мунес, журналист AFP

Смятам, че може да бъде възстановен. Според правителствен източник са нужни само пет години, за да възстановим Палмира и може би ще бъде в същото състояние като преди.


Някъде между грубото заличаване на историята и теориите за начало на новото средновековие – се вижда зовът за помощ на Палмира да върне старото си величие.