Бразилия на протест, не иска Лула да Силва във властта

Хиляди излязоха по улиците след скандален запис на Дилма Русеф, изтекъл в интернет

17.03.2016 | 14:37 Редактор: Луиза Божинова
Бразилия на протест, не иска Лула да Силва във властта

Кражби, корупция, измами. Това не е Бразилия. Страната ни е по-добра от това. Това е недопустимо. 

Такова мнение изрази Лусия, една от множеството протестиращи в Бразилия заради скандалното назначение на бившия държавен глава Лула да Силва за президентски съветник..

Хиляди отново излязоха по улиците на големите градове в страната. Протестиращите поискаха оставката на управляващите и заявиха, че не желаят да бъдат управлявани от човек, който е обвинен в корупция и злоупотреба с държавни средства. 

Преди няколко дни срещу Лула да Силва бе повдигнато обвинение в злоупотреби с държавни средства. Според магистрати решението на Дилма Русеф да го назначи в екипа си е опит от нейна страна да избави своя наставник и съпартиец от съдебно преследване. 

В латиноамериканската страна пост в екипа на президента дава имунитет. 

"Омръзна ми. Това трябва да спре. Не искаме Лула в управлението. Аз съм бразилка, която е уморена от корупцията в тази страна", заяви Мария, една от протестиращите. 

Гневът на демонстрантите ескалира допълнително след като в интернет изтече запис, в който Дилма Русеф споделя с предшественика си Лула да Силва, че ще му изготви документ за назначение, който той ще може да се използва "в случай на необходимост". Това накара голяма част от хората да подновят призивите си за задействане на процедура по импийчмънт срещу държавния глава.