Пет години от земетресението в Япония

Трусът причини аварията в АЕЦ "Фукушима-1" и отне живота на над 16 хиляди души

11.03.2016 | 15:50 Редактор: Луиза Божинова
Пет години от земетресението в Япония

Япония отбелязва петата годишнина от разрушителното земетресение от 9 по Рихтер, станало на 11 март 2011 г. и последвалото мощно цунами, което причини аварията в ядрената електроцентрала "Фукушима-1". 

Милиони японци сведоха глави в знак на почит и запазиха минута мълчание в 14 часа и 46 минути - часът на труса, белязал завинаги историята на Страната на изгряващото слънце.

Камбанен звън и аромат на десетки бели цветя напомниха на японците за ужаса и загубата след двете бедствия. Основната възпоменателна проява в памет на жертвите на природното бедствие се проведе в Токио. На нея присъстваха император Акихито и императрица Мичико, премиерът Шиндзо Абе, както и членове на кабинета и парламента. 

"В миналото нашият народ се е изправял пред различни национални кризи, които са поставяли на изпитание нашата решимост. Но преодоляването на последиците от това мощно природно бедствие е истински тест за нашата воля и надежда. Но тук пред Вас давам клетва, че ще направим всичко по силите си да продължим напред и да се справим с трудностите, така както са го правили нашите предци", заяви премиерът на Япония Шиндзо Абе. 

"Трагедията, която ни сполетя преди пет години е огромна", отбеляза император Акихито. "Мощния трус и последващото цунами причиниха мащабна ядрена криза. Заради радиоактивното замърсяване стотици хиляди хора все още не могат да се приберат по домовете си", отбеляза той и допълни: "Правим всичко по силите си да облекчим тяхното положение, но все още изпитвам болка от мъката на тези хора и преживеният от тях ужас."

Трусът станал под дъното на Тихия океан, край североизточното крайбрежие на един от главните японски острови, Хоншу, разруши цели градове. Основният удар понесе префектурите по североизточното крайбрежие на главния остров Хоншу. В резултат на бедствието загинаха над 16 хиляди души, над 2500 души се водят за изчезнали, а близо 300 000 бяха принудени да напуснат домовете си. 

Трусът предизвика мощно цунами с височина над 10 метра, което стана причина за аварията в АЕЦ "Фукушима-1". Четирите блока на атомното съоръжение пострадаха сериозно и заради изтичането на радиоактивни частици районът около централата бе замърсен. Ядрената катастрофа бе определена като най- тежката след аварията в Чернобил през 1986 година.