fallback

Обама иска 1,8 млрд. долара от Конгреса за борба със зика

Парите са за контрол на комарите и за разработване на ваксини

08.02.2016 | 18:12 Автор: Ирина Георгиева

Администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че ще поиска от Конгреса на САЩ 1,8 млрд. долара за спешно финансиране на борбата с вируса зика.

Още по темата

Вирусът, който се предава основно чрез комари, бързо се разпространи в Северна и Южна Америка. Той се свързва с микроцефалия - състояние, при което бебетата се раждат с недоразвити мозъци.

Парите ще отидат за усилията по контрола на комарите и за изследователски програми за създаване на ваксини наред с други инициативи.

Белият дом съобщи, че част от парите ще отидат за "повишаване на способността на засегнатите от зика страни да се борят с комарите и да контролират предаването" на вируса.

Вирусът в момента е разпространен в 26 страни в Северна и Южна Америка, според данни на здравната организация Pan American. Освен това американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC) потвърди за 50 случая на вируса в САЩ сред хората, които са пътували до засегнатите райони и завърнали се от тях.

Миналата седмица беше потвърдено, че зика се предава и по полов път.

Какво представлява вирусът зика?

  • Вирусът се разпространява от комари предимно от род Aedes, които пренасят тропическа и жълта треска;
  • Първият случай на вируса е регистриран през 1940г. в Африка, но се разпространява и в Латинска Америка;
  • Учените казват, че има все повече доказателства за връзка с микроцефалия, която води до това бебета да се раждат с малки глави;
  • Вирусът може да доведе до повишена температура и обрив, повечето хора не показват никакви симптоми. Няма известно лечение;
  • Единственият начин да се борим с вируса е като се изхвърля застоялата вода, където комарите се размножават и да се защитим срещу ухапване от комар;
fallback
Още от Свят
fallback