Афганистан покани талибаните на преговори

Движението на ислямистите не е единно

26.01.2016 | 12:50
Афганистан покани талибаните на преговори

Външните министри на Афганистан, Салахудин Рабани и на Китай Уон И призоваха за мирни преговори след срещата си в Пекин, съобщи Ройтерс.

Афганистан, Пакистан, Китай и САЩ започнаха преговори на 18 януари, които трябва да сложат край на 15-годишната война между подкрепените от американците правителствени части в Афганистан и талибаните.

"Целта на създаването на четиристранни механизъм за преговори, включващ Афганистан, Пакистан, Китай и САЩ е да създаде необходимите външни условия за подновяване на мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните. Надяваме се четирите страни да продължат да полагат усилия и изработят бързо пътна карта, приемлива за всички страни", каза китайският външен министър Уон на съвместна пресконференция след срещата си с Рабани.

Талибаните засилиха кампанията си през 2015 в опит да свалят правителството в Кабул. Кабинетът полага всички усилия да запази контрола в страната след изтеглянето на повечето чуждестранни войски от Афганистан в края на 2014.

В момента талибаните контролират или претендират за по-голяма част от територията, отколкото преди началото на американската офанзива през 2001. До момента те не са част от преговорите.

Афганистанският външен министър ги покани да се присъединят.

"Каним всички членове на талибанските групи да дойдат на масата за преговори, за да намерим решение на афганистанския проблем по мирен път. Няма военно решение. Получихме уверенията на съседен Пакистан, че ще подкрепят процеса на помирение", каза Рабани.

Първите официални мирни преговори с талибаните от началото на войната през 2001 се провалиха миналата година, след като бе обявено, че основателят на движението Молла Омар е мъртъв от две години.

 

Още по темата

Катарският офис

Паралелни преговори се водят и в Катар.

Талибаните съобщиха на 24 януари, че само "политическият офис" на движението в Катар има право да преговаря от негово име. Катарските преговори не са свързани с официалните, водени от Афганистан, Пакистан, Китай и САЩ, в които талибаните не участват.

Членовете на катарския офис на талибаните се смятатза пряко свързани с Молла Ахтар Мансур, който официално пое върховния пост в движението след обявяване на смъртта на Молла Омар миналата година.

Катарският офис иска спиране на чуждата намеса в страната и създаване на "независима ислямска система". Обещава свобода на словото и "права за жените в светлината на ислямските норми, национални интереси и ценности" и нарича себе си "ислямско емирство Афганистан".

Талибаните управляваха Афганистан по законите на шариата от 1996 до американската офанзива, започнала след атентатите на 11 септември 2001.

България започна да изпраща войници в Афганистан от 2002.