Хванали Ел Чапо покрай снимките на филм за живота му

Мексиканският наркобос Хоакин Гусман беше заловен на 8 януари

09.01.2016 | 15:05 Редактор: Мария Аладжова
Хванали Ел Чапо покрай снимките на филм за живота му

Легендарният в Мексико наркобос Хоакин Гусман, по прякор Ел Чапо, е бил заловен покрай заснемането на биографичен филм за живота му, съобщава испанският El Pais. 

Адвокатите на Гусман влезли в контакт с продуценти и актриси, с което оставили следа за разследващите.

Ел Чапо е сочен за най-влиятелния наркобос в историята на Мексико. Правителство години наред не успява да потуши огнищата на престъпност около него.

През юли 2015 г. главата на картела Синалоа успя да избяга за втори път от строго охраняем затвор в Мексико. За целта е бил изкопан тунел с вентилационна система, водещ до малка барака на километър и половина от затвора.

Медиите разпространиха видео, на което се вижда как Гусман се измъква през душ кабината в килията си. 

След бягството му Вашингтон обявява парично възмездие от 5 млн. долара за всеки, който може да даде информация за местонахождението му.

Той прави първото си бягство от затвор в северен Мексико през 2001 г. Тогава Гусман успява да подкупи охранителите, които му помагат да се излезе от сградата. Зад решетките попада отново през февруари 2014 г.

На 8 януари, с помощта на САЩ, мексиканските власти успяха да заловят наркобоса, който се укрива успешно 6 месеца. При схватката между полицията и Гусман загинаха 5 човека. 

Веднага след задържането му мексиканският президент Енрике Пеня Нието написа в Twitter "Мисията изпълнена: хванахме го. Искам да уведомя мексикансия народ, че Хуакин Гусман Лореа беше задържан".