Как ЦРУ си представи 2015 преди 15 години

Вижте какво позна и къде сбърка Агенцията

22.12.2015 | 16:21
Как ЦРУ си представи 2015 преди 15 години

През далечната вече 2000 година  държавна американска разузнавателна агенция ЦРУ свиква група от експерти и им поставя мисия: да се вгледат в близкото бъдеще и да предскажат как ще изглежда 2015 година.

Резултатът е доклад от 70 страници, който обхваща всичко от възхода на нанотехнологиите  през петролните шокове, демографското развитие, та чак до съдбата на световната икономика, пише британският в. Telegraph.

Много от заключенията на експертите са безспорни: водата ще бъде мокра, захарта ще е сладка, а етнически и религиозни различия ще продължат да пораждат конфликти в страни, където управлението е слабо.

Но други предсказания сe сгромолясват - като теорията, че в наши дни всички хора ще ядат клонирани говежди бургери или пък предположението, че Северна и Южна Корея ще се обединят.

 

Какво познаха

Експертите на ЦРУ правилно прогнозират бума на цифровите и мобилни технологии, които трансформираха света. "Универсалните безжични клетъчни комуникации биха създали най-голямата глобална трансформация от индустриалната революция насам“, пише в доклада от преди 15 години.

Т.нар. "IT революция" ще има и политически последствия, предричат експертите. По думите им в Близкия изток тя ще постави нови предизвикателства пред авторитарните режими - както се случи и при Арабската пролет.

В същото време, същите технологии ще създадат нови възможности за конфликт между отделни държави. Това се потвърждава и в действителност от китайските и руски кибер-атаки в САЩ, както и от вируса Stuxnet, чрез който Америка саботира иранската ядрена програма.

От ЦРУ са настроени прекалено оптимистично относно ефекта от биотехнологията, тъй като в доклада си предполагат, че към днешна дата изкуствено отгледаните органи биха били нещо обичайно. Според очакванията на експертите животните ще бъдат клонирани, за да предоставят повече месо, а терористите генетично ще моделират и сеят опасни заболявания.

В документа се твърди още, че през 2015 г. супер богатите хора по света ще живеят по-дълго, благодарение на напредъка в медицинската технология.

Но в две области от ЦРУ са били прави. Цената на геномиката е намаляла драстично през последните 5 години и Националната здравна служба на Великобритания (NHS)  изследва ДНК-то на 125 000 души, за да им помогне в борбата с рака.

От ЦРУ са прави и за ГМО културите. Въпреки съпротивата, 82 на сто от световното соево зърно е генно модифицирано. Същото важи за 68 на сто от памука и 30 на сто от царевицата.

 

Какво не познаха

ЦРУ предрича, че Русия ще реагира на загубата на статута си на суперсила и ще използва своите газови резерви като лост, за да го възстанови. Агенцията обаче прави грешка, смятайки, че "най-вероятният изход" ще бъде една слаба Русия, свързана с международната дипломация основно чрез правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Вместо това обаче, Владимир Путин изгради мрежа от влияние от Гърция до Сирия, Русия встъпи в чужди войни, анексира нова територия. Вместо прогнозираните 2500 ядрени бойни глави, Кремъл разполага с над 8000.

Други несбъднати геополитически прогнози включват обединението на Северна и Южна Корея и създаването на палестинска държава, редом с Израел.

Докладът правилно смята, че световното население ще нарасне до над 7 милиарда, но ще намалее в Русия и Източна Европа. ЦРУ предвижда, че застаряването на населението в развитите страни ще предизвика кризи. Правителствата ще се опитват да смекчат проблема чрез мерки за по-късно пенсиониране, насърчаване на по-голямо участие на жени в работната сила и разчитането на работници – мигранти.

 

Тревогите

"Имиграцията ще усложни политическата и социална интеграция: някои политически партии ще продължат да подклаждат обществените настроения срещу имигрантите“, се казва в доклада.

„Глобалният икономически растеж ще се върне на високите нива, постигнати през 1960 г. и началото на 70-те години“, гласи едно от верните предсказания.

Безпокойство на ЦРУ за сложни и смъртоносни терористични атаки е оправдано много бързо със събитията от 11 септември 2001 година.

Но експертите до преди 15 г. не могат да си представят степента, до която тероризмът ще определи външната политика на Запада в следващите 10-тина години. През 2000 г. От ЦРУ „виждат“ бунтовнически групировки, трафиканти на наркотици, както и престъпни банди в целия свят, които използват глобализацията, за да се обединят във все по-големи мрежи.

Още преди 15 г. съществува кошмарната визия за аморално международно зло, сглобено от пепелта на Студената война, чиито пипала преминават държавни граници и целят масово унищожение. Това не се случи, но реалността  може и да е по-страшна.

Ислямска държава е сложна терористична организация, която извършва и вдъхновява атаки по целия свят. Тя се финансира чрез широк спектър от престъпна дейност, продажби на петрол, антики и т.н. Вестник Telegraph отбелязва, че ИДИЛ използва химически оръжия, заграбени от сирийското правителство, и работи върху производството на свои собствени. Територията, контролирана от групировката, обхваща и мястото, където се намира таен ядрен реактор, унищожен от Израел през 2007 г.

Но за разлика от престъпните мрежи, които ЦРУ си представя, ИД не просто се опитва да реализира печалба, а изповядва своя собствена апокалиптична идеология, която поставя групировката в кота нула на конфронтацията между исляма и Запада.

Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts