Нападение, приписвано на ИДИЛ в Париж, ъпдейт

Състоянието на учителя от Обервилие се подобрява

14.12.2015 | 14:52
Нападение, приписвано на ИДИЛ в Париж, ъпдейт

Учител в парижко предградие бе нападнат в понеделник от неизвестен мъж с нож и ножици, който казал, че е от Ислямска държава, съобщи АФП, цитирайки източници от полицията и прокуратурата. Вечерта информацията за нападението бе опровергана. Учителят сам измислил инцидента.

Според информация от 18:33 ч. учителят измислил сам историята, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирайки прокуратурата в Париж.

 

Какво научихме по-рано в понеделник:

По-рано през деня бе съобщено, че нападението става след като през ноември ИДИЛ призова своите последователи да избиват учители във Франция затова, че преподават светски предмети и водят "открита война срещу мюсюлманското семейство".

45-годишният учител е намушкан в гърлото и хълбока, докато се готвел за урока си в Обервилие, северен Париж, но животът му е вън опасност, каза полицията.

 

Нападателят, облечен в черно, с маска, влязъл без оръжие в училището.  В класната стая намерил ножица и нож.

Според местната прокуратура извикал: "Това е ИДИЛ/ДАЕШ. Това е предупреждение."

Думите му били чути от свидетел в училището.

След нападението нападателят избягал. По случая работят силите за борба с тероризма от Париж.

 

Франкофонското идвание на Ислямска държава Dar-al-Islam призова в ноемврийския си брой последователите си да избиват учителите във Франция, описвайки ги като "врагове на Аллах ".

"Това образование, в частност във Франция е пропаганда, използвано да наложи юдомасонския начин на мислене," написа издавието на ИДИЛ.

В статията се твърди, че френското образование е против религията.

Мотивите на нападателя още са неизвестни. Нападението става по време на извънредните мерки за сигурност, въведени след атентатите в Париж на 13 ноември, при които бяха убити 130 души, а 350 - ранени.

Масовото убийство на 13 ноември е втората голяма атака на френска територия за по-малко от година след като на 7 януари 17 души загинаха, когато джихадисти откриха огън в редакцията на списание Charlie Hebdo и еврейски супермаркет.

Атаките през ноември наложиха въвеждането на тримесечно извънредно положение в Париж

Охраната в училищата също бе засилена.

Министърът на образованието Наджат Вало-Белкасем каза, че терористичната заплаха е "реална и постоянна и всички публични места заслужават охрана, особено училищата ".

"Ще продължаваме да засилваме мчерките за безопасност в училищата," каза още министърът.

През март 2012 джихадистът Мохамед Мера уби три деца в еврейско училище.

 

Френското правителство обещава да "продължава да засилва" мерките за охрана, пише Монд. В момента мерките за сигурност от детските градини до университетите, въведени след 13 ноември включват:

  • - охрана на входа на сградите
  • - проверка на самоличността на външните лица
  • - визуален контрол на багажа
  • - до Коледната ваканция трябва да се проведат учения, например евакуация при пожар и укриване в убежище.

Кевин Меслие, преподавател в средното училище от същия комплекс, както и началното, в което стана нападението, няма намерение "да стъпва повече в този труден  квартал", където работи от пет години, докато не се вземат мерки за сигурност", съобщава Монд.

 

Училището Жан Перен има 250 ученици, съобщава Либерасион.