Повишена активност на втория тур на регионалните избори във Франция

13.12.2015 | 19:20
Повишена активност на втория тур на регионалните избори във Франция

По-висока активност на втория тур на регионалните избори във Франция обяви Министерството на вътрешните работи от Париж. Към 17ч. гласуваха 50,54%.

Изборите приключиха в 19ч. българско време. В големите градове на Франция избирателите могат да гласуват до 21ч. българско време.

Битката на втория тур на регионалните избори бе срещу Националния фронт на Марин льо Пен.

На първия тур нейната партия спечели историческа победа, а племенницата й, Марин Марешал льо Пен бе обявена за новоизгряващата звезда в политиката.

Изходът от втория тур на регионалните избори ще покаже дали крайната десница – Националният фронт може да превърне популярността във власт.

Подкрепена от страховете за бежанската криза в Европа и атентатите в Париж Националният фронт поведе в резултата на първия тур.

Резултатът решават левите избиратели, след като социалистическата партия се оттегли от два региона, където Националният фронт бе представен най-добре: на север, където е кандидатка самата Марин и на ЮИ, където се кандидатира племенницата й, Марион.

В тези два региона социалистите призоваха поддръжниците си да подкрепят консеваторите на бившия президент Никола Саркози, в опит да изтласкат Националния фронт от властта.

„Обичам демокрацията и не искам да гледат как третират избирателите като деца, как ги тероризират, особено премиерът, в дълбоко съмнителни обстоятелства“, каза льо Пен, когато гласува в неделя.

Националният фронт никога не е успявал да спечели нито един регион досега, освен малки и средно големи градове.

Регионалните избори във Франция за пръв път се провеждат при извънредно положение в Парижка област и повишени мерки за сигурност в цялата страна след атентатите на 13 ноември 2015.