Делегатите на COP21 получиха детайли на климатичния договор

Ще се подновява на всеки пет години

12.12.2015 | 14:34
Делегатите на COP21 получиха детайли на климатичния договор

Организаторите на конференцията за климата в Париж разпространиха детайли от предложения текст за намаляване на глобалнот озатопляне.

Окончателният договор бе предложен на делегатите след две седмици преговори.

Ако бъде приет глобалният пакт за климата "ще стане исторически повратен момент", каза френският министър Ролан Фабиус.

 

Договорът ще бъде подновяван на всеки пет години.

 

Френският президент Франосоа Оланд призова международната общност да приемат окончателното проектоспоразумение, представено в събота на конференцията на ООН, COP21.

"Имате възможността да промените света", каза Оланд

 

Малко по-рано Лоран Фабиус покани делегатите от 195 страни да приемат предложението за борба с глобалното затопляне, което оцени като "амбициозно" и "балансирано".

Френският министър уточни, че споразумението има за цел на овладее затоплянето на планетата "доста над 2 градуса по Целзий", дори до 1,5 градуса до края на века спрямо прединдустриалните нива.

 

Говорителят на агенцията за климата на ООН, която организира конференцията каза, че позициите са "много сближени" преди представянето на документа.

Мартин Кайзер от Грийнпийс преди разпространението на текста, каза, че има несъгласия по начина и графика на намаление на използването на изкопаемите горива.

 

Анонимен френски представител, цитиран от АП преди разпространението на проекта каза, че е "20 страници", 7 стр. по-къс от предишната редакция.

Последните часове на преговорите са кулминацията на четиригодишно усилия да се постигне първия международен договор за ограничаване на парниковите газове.

Четете още: Какво приемат 195 страни с договора за климата.

/Снимка: официалният акаунт на COP21/