Белгия поиска европейско ЦРУ

Интервю на премиера Шарл Мишел за радио RTL

30.11.2015 | 12:31
Белгия поиска европейско ЦРУ

Белгия предлага да се създаде "европейска разузнавателна агенция", за да засили сътрудничеството в борбата с тероризма, съобщи премиерът Шарл Мишел, цитиран от АФП.

"Днес имаме една трудност, обменът на информация в европейски план е двустранен. Днес няма хармонизирано разузнаване в европейски план", каза Шарл Мишел.

Белгийският премиер говори по радио RTL.

"Ако разузнавателните служби работеха безупречно в обмена на информация, нямаше да има никога никакъв атентат никъде по света. Няма уеднаквяване на обмена на информация", добави той.

"Би трябвало да създадем възможно най-бързо европейска разузнавателна агенция. Едно европейско ЦРУ", което да обединява информациите за лицата, които "са заподозрени в радикални уклони" и да "разкрием тези, които имат враждебни намерения", каза Мишел.

"Дори вашият министър на вътрешните работи Казньов е много заинтригуван от предложението ми за създаване на европейска разузнавателна агенция", каза белгийският премиер.

Разследването на атентатите на джихадистите от 13 ноември в Париж осветлиха пропуските в сътрудничеството между тайните служби. Европейският комисар по вътрешни работи Димитрис Аврамопулос в петък вече предложи създаването на европейско разузнаване.

 

В интервюто си за Мартен Брисан Шарл Мишел коментира и критиките във френските медии, че белгийските служби са по-слаби от френските.

"Не приемам тези критики, те са несправедливи.

Знаете ли, Франция не успя да предотврати атентатите в Charlie Hebdo например. Когато в еврейския музей един французин уби четирима души и се върна във Франция, Белгия не се опита да стигматизира френското разузнаване. Всички сме в една лодка.

Франция и Белгия - в сърцето на Европа. Намираме се в пространство, където за съжаление на някои места има огнища на радикализъм, с който трябва да се борим заедно, ръка за ръка", каза Мишел.