Безредици в Париж и 289 ареста

30.11.2015 | 02:00
Безредици в Париж и 289 ареста

Неразрешена демонстрация на площад Република предизвика сблъсъци с полицията и опустошения на мемориала на загиналите в атентатите в Париж, съобщи АФП. Задържани бяха 289 души, от които 174 са в ареста.

Безредиците избухнаха в неделя, в навечерието на срещата по въпросите на климата COP21. В неделя вечерта министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи за 200 задържани.

Президентът Оланд и премиерът Валс осъдиха насилие на площад Република в Париж.

„Двойно по-тъжно е, бих казал дори скандално, защото стана на площад Република, където са всички цветя, свещи в памет на загиналите от куршумите на терористите“, каза Оланд.

Малко преди него премиерът Манюел Валс също осъди „насилието срещу силите на реда“.

Сред привържениците на Националния фронт и републиканците се надигат гласове за вината на правителството в безредиците на площад Република.

В Лион, Бордо и Марсилия стотици демонстранти направиха дълги живи вериги. В Тулуза стотици нарушиха извънредното положение и се събраха в центъра на града. По-рано в неделя човешка верига бе образувана в източната част на Париж по инициатива на Коалицията климат 21, обединяваща 130 организации, съобщи АФП.

Демонстрантите на площад Република бяха организирани от асоциации, наречени Anticop21“ /COP21 е конференцията на ООН за климата в Париж/. Извънредните мерки, въведени след атентатите в Париж включват забрана за протести, която демонстрантите в неделя нарушиха. Преди това, в знак на несъгласие със забранения протест по повод конференцията за климата, парижани покриха площад Република с обувки.