Париж: удължиха забраната за публични прояви

Важи до края на месеца

21.11.2015 | 17:02
Париж: удължиха забраната за публични прояви

Префектурата на полицията в Париж обяви удължаване до края на месеца на забраната на публичните прояви във френската столица и региона на Париж, в сила след атентатите на 13 ноември, съобщава АФП.

Решението засяга „демонстрациите на публични места“ и продължава до 30 ноември в полунощ, уточни префектурата, обяснявайки го с „изключителната сериозност“ на атентатите, „накарали правителството да обяви извънредно положение“.

Забраната засяга и деня на откриването на конференцията по климата /COP21/, за която се очакват много световни лидери.

Френското президентство получи потвърждение от 138 държавни и правителствени ръководители за началото на СОР21 на 30 ноември в Бурже, в северната част на Париж.

По съображения за сигурност властите вече решиха в последни дни са анулират две големи събития, предвидени за 29 ноември и 12 декември в рамките на конференцията.

Забраната за публични прояви в Париж и Парижка област бе въведена след атентатите, отделно от извънредното положение в цяла Франция. Тя бе удължена за пръв път до края на уиденда.

 

Френско-германска инициатива, обявена в Париж

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон представи "френско-германската инициатива“ в отговор на атентатите от 13 ноември след като се срещна с германския си колега Зигмар Габриел.

„Ще излезем с конкретни предложения, да продължим да работим за обща френско-германска инициатива в отговор на това, което се случи, защото това не е само френско поражение, а европейско“, каза Макрон пред журналисти, цитиран от АФП.

„Нашите общества очакват силни отговори, отговори на защита, сигурност, каквито президентът и министър-председателят обявиха и въведоха тази седмица, но и отговори за нашите икономики“, каза Макрон.

„Германия има многобройни проблеми в икономиката си заради бежанците. Ние имаме проблеми с терористите. Виждаме, че не можем повече за мислим за икономическите си и социални политики, нито за нас“, каза той, отказвайки да даде повече подробности.

Екипът на Макрон каза, че става дума за възстановяване на европейската солидарност по въпросите за бежанците и сигурността, които са съставна част от икономиката, съобщава АФП.