Абделхамид Абаауд е бил убит при спецакцията в Париж на 18 ноември

Той е сочен за организатор на атентатите във френската столица от 13 ноември

19.11.2015 | 14:55 Редактор: Мариета Иванова
Абделхамид Абаауд е бил убит при спецакцията в Париж на 18 ноември

Соченият за организатор по логистиката на атентатите от 13 ноември белгиец от марокански произход Абделхамид Абаауд е бил убит при специалната операция на френската полиция на 18 ноември в предградието Сен Дени, предава CNN, позовавайки се на изявление от прокуратурата. Ден по-рано френският прокурор Франсоа Моленс посочи, че Абаауд не е сред осемте задържани при операцията. Ден след операцията работата по идентифициране на загиналите при акцията продължи.

Предполага се, че 27- годишният Абаауд е участвал в организацията и на други атентати, осуетени от полицията, сред които и този  в скоростния влак Амстердам- Париж.

 В интервю за онлайн издание на Ислямска държава Абаауд споделя, че пътува в Европа с цел организиране на атентати, като осигурява и снабдяването с оръжия. AFP съобщава, че се отказал от семейството си.

Предполага се, че взривилата се жена по време на акцията на 18 ноември е братовчедка на  Абаауд. По информация на Daily Mail Хасна Аитбулахсен  е имала избухлив характер с изявени екстровертни черти на личността и е обичала алкохола.