Турция задържа 8 предполагаеми члена на Ислямска държава

Полицията евакуира Международното летище в Копенхаген. Два полета от САЩ за Париж промениха маршрутите си

18.11.2015 | 16:02 Редактор: Мариета Иванова
Турция задържа 8 предполагаеми члена на Ислямска държава

Турската полиция задържа на летището в Истанбул 8 предполагаеми члена на Ислямска държава. Те пътували за Германия, предава Bloomberg, позовавайки се на Анадолската информационна агенция.

Заподозрените пристигнали в Турция във вторник- 17 ноември, от Казабланка, Мароко, представяйки се за обикновени туристи. При разпита им летище Ататюрк станало ясно, че посочената регистрация в хотел е фалшива. Единият от мъжете е имал в себе си грубо очертан миграционен план от Истанбул до Германия през Гърция, Сърбия, Унгария и Австрия, предава Bloomberg.

Предполага се, че мъжете са планирали да минат през Европа, представяйки се за бежанци. Те са идентифицирани на летището от специални полицейски части, които досега са депортирали около 800 заподозрени, предава Анадолската агенция.

По-рано високопоставен европейски чиновник заяви, че Турция е била помолена от европейските си партньори да засили прихващането на бежанци и да позволи на достигналите съседни страни да се върнат. Bloomberg припомня, че ЕС предлага и 3 млрд. евро финансова помощ на Турция за задържане на бежанците от Сирия и Ирак.

Заради съмнения за поставени бомби беше евакуирано международното летище в Копенхаген, а два полета на Air France от САЩ до Париж промениха маршрутите си.

Дания

Заради опасения от поставена бомба по-рано днес беше евакуирано международното летище в Копенхаген, Дания. Стотици пътници бяха евакуирани заради забелязан „подозрителен багаж”. По информация на датската полиция, оповестена и в Twitter, евакуацията е предприета след „дочут разговор за бомба”, предава Associated press.

Сапьори, пожарникари, полиция и линейки са били мобилизирани към летището.

Влаковете и метрото към летището са били спрени за известно време.

След оказалата се фалшива тревога Терминал 3 е бил отворен, но регистрацията на пътниците за полетите са преместени към Терминал 2 като се очакват закъснения на полетите.

САЩ

По-рано през деня два самолета, извършващи полети от САЩ за Париж са променили курса си и са се приземили на американски летища предаде ТАСС, позовавайки се на CNN.

И за двата полета на авиокомпания Air France- единият от Лос Анджелис, другият от Далас, за Париж е имало предупреждение за поставена бомба на борда.