Турция може да преразгледа партньорството с Русия за доставки на газ

Ердоган подчерта, че страната му може да получава газ от много други източници

08.10.2015 | 12:47 Редактор: Мариета Иванова
Турция може да преразгледа партньорството с Русия за доставки на газ

Турция може да преразгледа партньорството с Русия за газа, намирайки други източници за доставка на горивото. Това е заявил турският президент Реджеп Тайп Ердоган пред журналисти, пътуващи с него на борда на самолет към Япония, предава ТАСС.

„Ние сме основен купувач на руски газ. Загубата на Турция за Русия ще е голяма. Ако е необходимо, Турция може да получава газ от много други източници. Но това не трябва да се случва. Русия е наш много важен търговски партньор, затова трябва да подходи по този въпрос с голяма чувствителност”, коментира Ердоган.  

Турският президент припомнил още, че Русия „е вложила 3 млрд. долара в строителството на АЕЦ „Аккую”. – „Ако не я построят, ще дойде някой друг и ще я построи. Не искаме да губим  съществуващите механизми на сътрудничеството, затова се разстройваме, когато Русия прави стъпки, които да доведат до това,” отбеляза Ердоган. Той подчертал още, че между двете страни действат редица междуправителствени механизми за взаимодействие, в това число и Съвет за сътрудничество на високо ниво.