Критичен ден за правителството на Алексис Ципрас

Лявото крило в Сириза вероятно ще напусне коалицията в началото на днешното извънредно заседание на гръцкия парламент

13.08.2015 | 12:22 Редактор: Мариета Иванова
Критичен ден за правителството на Алексис Ципрас

Днешният 13 август спокойно може да бъде определен като критичен за бъдещето на правителството на Алексис Ципрас. Късно тази вечер ще се проведат дебати относно споразумението с международните кредитори на страната, пише Investor.bg.

Срещу третата спасителна програма обаче има силна опозиция вътре в редиците на собствената коалиция на премиера Алексис Ципрас. Лявото крило, оглавявано от бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис, вече сериозно заплашва, че ще напусне партията и ще създаде своя в гръцкия парламент, пише в днешното си издание гръцкият „Катимерини“.

Лафазанис анонсира създаването на ново обединение, в което да се включат всички, които не подкрепят споразумението. Той поясни, че ще се бори за демокрация и социална справедливост,  което е и в основата на управляващата платформа на Ципрас.

Създаването на нова партия вероятно ще намали критично броя на депутатите, на които правителството може да разчита при управлението си.

В допълнение и председателят на гръцкия парламент Зои Константопулу– близка съратничка на Ципрас допреди месец, открито се противопоставя на действията на премиера. В началото на седмицата Ципрас поиска извънредно заседание на депутатите, на което да се разгледа споразумението с кредиторите още щом то бъде внесено в парламента.

Константопулу обаче изчака до последния възможен момент и отново могат да се очакват среднощни страсти в пленарната зала на гръцкия парламент тази вечер.

Според гръцки медии при това остро противопоставяне срещу Алексис Ципрас може да се очаква и ход с „експресни“ предсрочни избори през септември. Премиерът все още се радва на високо одобрение от страна на гърците и е голяма вероятността отново да спечели изборите и да бетонира управлението си с верни депутати, които ще подкрепят действията му.

В края на юли по време на съвет на Сириза Ципрас обяви, че иска запазването на целостта на коалицията, което обаче той разбира и като общи позиции при гласуване, и насрочи извънреден конгрес през септември. По този начин премиерът се опита да успокои напрежението. На извънреден конгрес обаче председателят на коалицията може да вкара нови делегати и така да обезглави опозицията си. Затова и успокоението на Лафазанис и подкрепящите го не трая дълго и той открито заяви, че не е доволен от управлението на Сириза и страната. Все пак обаче направи това в интервю за местния "Капитал", а не на заседание на коалицията.

Прогнозите са в крайна сметка правителството, с помощта на опозицията в лицето на ПАСОК и „Неа Демократиа“, да успее да прокара споразумението за третата спасителна програма. Тънките сметки след това обаче ще са насочени към броя на депутатите в управляващата коалиция между Сириза и ANEL, които подкрепят документа.

Под 120 депутатски гласа в подкрепа на Алексис Ципрас ще означава сигурни предсрочни избори в южната ни съседка. Цифрата е от ключово значение при гласуване на вот на доверие за правителството в 300-местния гръцки парламент.

В момента на хартия правителство разполага със 162-ма депутати, но 32-ма от тях вече гласуваха против последните законодателни промени, свързани с исканията на кредиторите, в последното заседание на местния парламент.  

http://www.bgonair.bg/world/2015-08-12/tsipras-gartsiya-ima-nuzhda-ot-nova-kreditna-programa-a-ne-mostov-kredit