Ципрас: Гърция има нужда от нова кредитна програма, а не мостов кредит

Това послание гръцкият премиер отправи към германския канцлер Ангела Меркел

12.08.2015 | 10:28 Редактор: Мариета Иванова
Ципрас: Гърция има нужда от нова кредитна програма, а не мостов кредит

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел гръцкият премиер Алексис Ципрас изтъкна, че неговата страна има нужда от трета кредитна програма в размер на 85 млрд. евро, а не от пореден мостов кредит, предава ТАСС, позовавайки се на Атинската информационна агенция (АНА).

В хода на разговорите Меркел изразила резервите на германското правителство относно ново споразумение, изтъквайки предпочитанията на Берлин за отпускане на нов мостов кредит, предава АНА. По информация на агенцията Меркел е направила аналогично предложение и в разговора между двамата в понеделник- 10 август.

Ципрас отхвърлил идеята, подчертавайки, че гръцкото правителство изпълнява решения от срещата на еврозоната на 12 юли, постигнало е споразумение с международните кредитори, които сега не могат да се отменят, предава още АНА.

Още по темата

Пред ТАСС източник от гръцкото правителство е посочил, че вечерта на 10 август Ципрас е говорил по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с цел ускоряване на сключването на споразумение с кредиторите за третата кредитна програма. В хода на разговорите Ципрас подчертал необходимостта от приключване на преговорите в съответствие с решенията от срещата на лидерите на еврозоната (от 12-13 юли), подчертавайки, че гръцкото правителство се движи именно в тази посока.

По информация на телевизия Sky „атмосферата и в двата телефонни разговора между Ципрас и Меркел е била тежка, тъй като германският канцлер отново е поставила въпроса за отпускане на мостов кредит на Атина, посочвайки че Берлин не е правилно информиран (за изхода на преговорите).” Президентът на Франция и председателят на ЕК са изразили подкрепата си за Гърция, подчертавайки последователната позиция на Париж и Брюксел, насочени към незабавно сключване на всеобхватно споразумение, предава Sky.

От медията допълват, че вниманието сега е насочено към заседанието на Еврогрупата в петък-14 август, когато ще стане ясна позицията на Германия, предава ТАСС.