fallback

Заседанието на Еврогрупата за Гърция приключи без резултати

Нови преговори ще има на 8 юли

07.07.2015 | 19:22 Автор: Ирина Георгиева

Заседанието на Еврогрупата за Гърция приключи на практика без резултати, тъй като Атина не представи на финансовите министри от еврозоната предложения за реформи и антикризисни мерки, пише БТА. Сега тези предложения се очакват на 8 юли, предаде ТАСС.

"Атина все още не е представила предложения." - заяви в края на срещата финландският министър Александер Стуб.

Стуб подчерта, че от Гърция се очаква официална молба, в която да формулира искането си за нова двугодишна програма за финансова помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

"На 8 юли ще има телеконференция на Еврогрупата, за да се обсъдят тези предложения." - обяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

На 7 юли на заседанието повечето финансови министри от еврозоната заявиха, че главната цел на срещата ще бъде запознаването с новите предложения на Атина по реформите и мерките за противодействие на кризата.

Текущата ситуация около Гърция ще бъде анализирана на среща на високо равнище от държавните и правителствените лидери от еврозоната на 7 юли вечерта.

Основания за възобновяване на преговорите за помощ за Гърция по линия на Европейския стабилизационен механизъм засега, както и преди, няма, каза германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на извънредната среща на високо равнище в Брюксел.

Без солидарност няма възможност да се помогне (на Гърция), допълни Меркел. Без солидарност и без реформи пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен, подчерта германският канцлер.

fallback
Още от Свят
fallback