Плевнелиев: Демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива

България ще подкрепи Украйна по този път, подчерта държавният глава

07.07.2015 | 16:34 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко след срещата им на "четири очи" и пленарните разговори на официалните делегации в Киев.

Българският държавен глава пристигна на 7 юли на двудневно официално посещение в Украйна, пише БТА. 

Президентът Плевнелиев отново изрази позицията на България за подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Плевнелиев каза, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е в нарушение на международното право и "България не признава и няма да признае никога този незаконен акт". 

"България не признава и резултатите от референдумите в Донецк и Луганск. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа." - подчерта Плевнелиев.

Българският държавен глава изтъкна, че изходът от кризата минава през изпълнението на Минските споразумения и санкциите на ЕС срещу Русия са обвързани с пълното им изпълнение.

"България подкрепя санкциите и ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Никой няма право, още повече в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите, а не в местенето на граници." - каза още Плевнелиев.

Държавният глава изрази  категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна, както и за отпадането на визите за украинските граждани.

В присъствието на президентите беше подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г.

Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.