fallback

Флотът на Мианмар е спасил две мигрантски лодки

На тях е имало повече от 200 души

22.05.2015 | 16:37 Автор: Ирина Георгиева

Флотът на Мианмар е спасил две мигрантски лодки, превозващи повече от 200 души, предаде BBC. Те са били в крайбрежните води на страната близо до границата с Бангладеш. 

Това е първата по рода си спасителна операция от страна на Мианмар, която е изправена пред силната критика, че не прави достатъчно, за да подпомогне блокираните в морето и да се справи с емигрантската криза.

По-голямата част от имигрантите са мюсюлмани от общността рохингия и бангладешци.

Повече от 3000 имигранти вече са успели да достигнат до Малайзия, Тайланд и Индонезия.

Мианмар (известен още като Бирма) съобщи, че мигрантите са били спасени на 22 май сутринта.

Спасителната операция идва след срещата между властите на Мианмар, външните министри на Малайзия и Индонезия  и заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на 21 май, на която бе обсъдена емигрантската ситуация.

Мианмар, известен още като Бирма отказва да признае общността рохингя за граждани. Стотици хиляди рохинги са били преследвани през последните години и за това се опитват да избягат както през Тайланд, така и по море.

През декември 2014г., ООН прие резолюция, с която призовава Мианмар да даде достъп до гражданство на общността рохингя, защото много от тях са квалифицирани като без гражданство.

Според ООН поне 25 000 мюсюлмани от общността рохингия и бангладешци са се качили в лодки на контрабандисти между януари и март 2015г., което двойно повече хора спрямо същия период на 2014г.

Малайзия също започва да търси мигрантски лодки на 22 май, ден след като премиерът Наджиб Разак обяви, че започват спасителни мисии.

Малайзия и Индонезия се съгласиха да приемат временно хиляди имигранти от Бангладеш, както и бежанци рохинги от Мианмар. Тайланд също заяви, че ще да отпраща мигрантските лодки.

Кои са рохингия?

Рохингия са отделна, мюсюлманска етническа група, която живее основно в Мианмар, известен още като Бирма; Смята се, че са произлезли от мюсюлмански търговци, които се заселили там преди повече от 1000 години; Също така живеят в Бангладеш, Саудитска Арабия и Пакистан; В Мианмар, групата редовно е преследвана, подложена на принудителен труд, няма право на земя и се сблъсква с много ограничения; В Бангладеш много от тях са отчаяно бедни, без документи или перспективи за работа;

fallback
Още от Свят
fallback