Опустошителен циклон на Вануату

14.03.2015 | 09:32
Опустошителен циклон на Вануату

Тропическият циклон Пам, който помете архипелага Вануату и стигна до Соломоновите острови може да се окаже един от най-катастрофалните в историята на Тихоокеанския регион, обяви УНИЦЕФ Нова Зеландия, цитиран от АФП.

Циклонът от пета категория удари Вануату на 13 март 2015 и първите информации са за значителни щети, включително в столицата Порт Вила и вероятно многобройни жертви.

Само силата на бурята, съчетана с липсата на подготовка на общините за подобно бедствие може да доведат до загуби за хиляди хора.

Електропроводите и комуникациите бяха прекъснати в голяма част от архипелага, а летището на Порт Вила бе затворено. Основната задача на УНИЦЕФ сега е да осигури настаняване на населението, засегнато от бедствието.

Още по темата

Хуманитарни агенции са мобилизирани и УНИЦЕФ уточнява, че работи заедно с властите на Вануату и островите Фиджи и Соломоновите острови, за да осигури помощ.

„Въпреки че е още рано да кажем със сигурност, първите информации показват, че природното бедствие може да се окаже едно от най-лошите в историята“, се казва в комюнике на Вивиен Майдаборн, ръководител на УНИЦЕФ Нова Зеландия, цитирана от АФП.

Вижте видеото, подготвено от международната редакция на Bulgaria On Air ТВ.