fallback

Работи се по най-малко пет възможни версии за убийството на Борис Немцов

Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров"

28.02.2015 | 16:13 Автор: Ирина Георгиева

В момента се работи по най-малко пет възможни версии за убийството на Борис Немцов, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на сайта СК РФ. Сред тях са провокации за дестабилизиране на политическата обстановка в страната, търговска дейност, лична неприязън, събитията в Украйна и дори ислямско-екстремистка следа.

"Що се отнася до мотивите на престъплението: Към сегашния момент обмисляме няколко варианта, сред които е дестабилизиране на политическата обстановка в страната, както и  фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели. Внимателно работим и върху версията, свързана с ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание Charlie Hebdo в Париж." - съобщават от следствието в изявление.

Освен това разследването проверява версията, свързана с вътрешните украински събитията.

"Не е тайна , че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти."

Разпит на свидетели и очевидци

"Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания." - коментират разследващите.

Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов. Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров". При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9 - мм калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано, а изборът на място за убийството не е случайно.

Ще бъде направено всичко възможно, за да понесат заслужено наказание организаторите и извършителите на убийството на Борис Немцов, увери руският президент, допълва БТА, позовавайки се на ТАСС. Държавният глава изпрати съболезнования на Дина Ейдман - майката на убития политик, уточнява агенцията, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

"Искрено споделям мъката, която Ви сполетя."- подчертава президентът по повод "подлото и цинично убийство". 

"Борис Немцов остави своя следа в историята на Русия, в политиката и обществения живот", изтъква Путин.

"Случи му се да работи на значими постове в трудния преходен период за страната ни. Той винаги прямо и честно заявяваше своята позиция, отстояваше своето гледище." - отбелязва руският лидер.

Следствието прави всичко възможно за разкриване на извършителите на убийството на Борис Немцова, заяви говорителят на федералното следствие Владимир Маркин, цитиран от ТАСС.

fallback
Още от Свят
fallback